czwartek, 26 lipca 2012

Zupa/krem szpinakowy.



 Witam bardzo serdecznie :)

W upalny dzień jak ten, za nic nie chce się przesiadywać w kuchni. Ale kilka dni temu moje podniebienie zasmakowało genialnej zupy/kremu z pomidorów i brokułów, i postanowiłem podobną zupę/krem zrobić. Tylko że ze szpinaku.

Oto składniki jakich potrzebujemy:
450g szpinaku (jeżeli używamy mrożonego) / 750g jeśli uda nam się zdobyć świeży szpinak (!!!)
1 cebula
3 ząbki czosnku
500 ml bulionu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
przyprawy (do smaku - kto co lubi :))




Jak zrobić?
Masło rozpuszczamy w garnku. Szklimy w nim drobno posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy szpinak. Dusimy warzywa kilka minut na wolnym ogniu, a następnie zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i miksujemy blenderem. Doprawiamy sokiem z cytryny lub innymi przyprawami..

P.s. Zupę/krem podawać z grzankami, lub jako sos na przykład do kurczaka :-)

12 komentarzy:

  1. fajne foty!
    a krem ze szpinaku lubię z grzankami czosnkowymi albo z pokruszoną gorgonzolą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinakowa. Ba, w ogole szpinak uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak, wprost wielbię ale nigdy nie jadłam zupy szpinakowej :D Przepis zapisuję do wypróbowania koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj,wypróbuj i podziel się swoimi wrażeniami :))))

      Usuń
  4. Na-ło-go-wy pisacz blogów...???
    Witaj, zatem Nałogowy Pisaczu;)
    Pewnie, że lubię szpinakową - nawet w kilku wersjach, ale koniecznie z jajeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, witaj, witaj. Tak - nałogowy. Bo to ile ja już blogów się napisałem :)))

      Usuń